Chemia w szkole zwykle sprawiała Ci trudności? A czy wiesz, że tajniki chemii odkrywasz codziennie w najprostszej czynności jaką wykonujesz kilka razy dziennie? Mowa o gotowaniu wody w czajniku. Ten skomplikowany proces, wykonywany codziennie rano przez każdego urzędnika, rodzica czy sprzedawcę, prowadzi do zagotowania wody w czajniku w celu przygotowania i spożycia spragnionego życiodajnego płynu jakim jest kawa. Po pewnym czasie w owych czajnikach pojawia się znajomy każdemu osad w postaci odkładającego się kamienia na ściankach naczynia. Są to sole kwasu węglowego – węglany wapnia i magnezu. Powstają jako produkty termicznego rozkładu wodorowęglanów zawartych w wodzie kranowej. Brzmi skomplikowanie, jednak wcale skomplikowane nie jest. Oto wzór reakcji chemicznej:

1

Nie należy obawiać się odkładającego się kamienia w czajniku, ponieważ jego ilość wskazuje na to, że woda kranowa, którą gotujemy bogata jest w liczne składniki mineralne, które odkładają się prędzej czy później w czajniku w postaci kamienia. Co z kolei wskazuje na to, że te związki nie trafiają do naszych organizmów i powinny być dostarczane dodatkowo w postaci dawki czystej wody z kranu. Wybierając wodę do picia  należy zwrócić uwagę na skład mineralny podany na etykiecie wody butelkowanej lub jeśli pijemy wodę z kranu należy odwiedzić stronę internetową wodociągów, z których dostarczana jest woda i sprawdzić jej skład mineralny. Najbardziej wartościowa dla zdrowia jest woda wysokozmineralizowana (ponad 1500mg/l), zapewniająca odpowiednią ilość składników mineralnych korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Wody nisko i bardzo niskozmineralizowane (poniżej 500 i 50 mg/l) nie mają tak korzystnego działania dla zdrowia, są jednak doskonałym środkiem spożywczym do przyrządzania posiłków zwłaszcza dla niemowląt.

Teraz drogi chemiku pora na kolejną reakcję chemiczną w celu pozbycia się osadu z czajnika. Żeby wykonać ten proces potrzebny jest kwasek cytrynowy oraz woda. Wszystko dodajemy do czajnika i gotujemy. W trakcie tego procesu węglan wapnia połączy się z kwasem cytrynowym a woda zaczynie się intensywnie burzyć, powstanie dwutlenek węgla, a sole kwasu cytrynowego przejdą do roztworu. Tak wygląda ta reakcja:

2

Po zagotowaniu należy wodę wylać i raz jeszcze samą wodę bez kwasku doprowadzić do wrzenia. Jeśli dalej w czajniku znajdujemy osad reakcję należy powtórzyć jeszcze kilkukrotnie. Na koniec tej wyczerpującej pracy czajnik będzie czysty. Gratulacje!!! Możesz być z siebie dumny, właśnie ukończyłeś przyspieszony kurs chemii !

Pomysł zaczerpnięty z http://ciekawa-chemia.ct8.pl/index.php?p=4&ciekaw=2